Een keertje écht bijzonder dineren? Sla dan dit magische reizende restaurant niet over
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FK7A58283108-2.jpg)
Een reizend restaurant dat heel Nederland doorkruist en neerstrijkt op unieke plekken? Dat is geen culinaire droom, maar werkelijkheid. Dit unieke concept combineert namelijk het beste van twee werelden: verrassende gerechten met zoveel mogelijk ingrediënten van Hollandse bodem én een steeds wisselende, bijzondere omgeving.
Van het majestueuze Paleis Soestdijk tot het romantische Slot Zuylen. Voor welke magische locatie je ook gaat, De Maaltuin zorgt gegarandeerd voor een onvergetelijke avond en pure magie op je bord. Elke locatie heeft zijn eigen verhaal, terwijl je in dit restaurant geniet van een vijfgangendiner dat tradities tot leven brengt. Zo wordt het verleden verbonden met het heden en ontstaan er nieuwe herinneringen.
Smaakvolle verhalen
Niet alleen de locaties zijn historisch, maar ook de gerechten vertellen verhalen. Neem bijvoorbeeld Fort Abcoude. Hier serveerde men het gerecht ‘spek en bonen’ omdat het spreekwoord hier zijn oorsprong vindt. De uitdrukking ‘voor spek en bonen meedoen’ heeft tegenwoordig een figuurlijke betekenis: je bent er wel, maar wat je doet of zegt telt niet echt mee. Dat was voor de Tweede Wereldoorlog wel anders. Eten was schaars en mannen streden daarom bij schaatswedstrijden rondom het Utrechtse fort om een felbegeerde hoofdprijs: spek én bonen. Volgens chef Paul van De Maaltuin kwam het felbegeerde buikspek van Josse’s bedrijf ‘Buitengewone Varkens’. De dieren genoten een goed leven en mochten naar hartenlust wroeten, scharrelen en luieren op de akkers, in bossen en weilanden. En dat proef je natuurlijk!
Over smaakvolle verleidingen gesproken: ben je al benieuwd geworden naar de gerechten van aankomende editie? Laat je verleiden door de frisse smaken van de lente. Denk onder meer aan asperges, groene gazpacho met Hollandse burrata en een dessert van rabarber gecombineerd met champagne.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Ftrio-vis-extra.png)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FDSCF4579.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FDSCF5046_bw-1.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FU9A1190.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FMG_1310.jpg)
Geen verspilling
Ook wie liever geen vlees eet, komt bij restaurant De Maaltuin aan zijn trekken. Duurzaamheid speelt een rol in de keuken en daarom wordt er bij de vegetarische gerechten zoveel mogelijk van één product gebruikt. Chef Paul vertelt: ‘’Zo is er een gerechtje met koolrabi waarbij we de afsnijdsels verwerken tot azijn, waarvan we dan een dressing maken. De stengels maken we zout en van de groene bladeren krokant blad. Dat doen we ook met wortels en knolselderij.’’
De chefs staan niet stil en zijn nu al druk bezig met de voorbereidingen voor het menu van aankomend najaar. Paul licht alvast een tipje van de sluier: ‘’We ontwikkelen een dessert met echte Hollandse ingrediënten zoals drop en duindoornbes. Het is nog niet helemaal af, maar denk aan panna cotta van witte chocolade, krokante amandel, ingelegde venkel, crème van drop en een siroop van duindoornbes.’’
Trek gekregen?
Nodig je vrienden, familie of ander gezelschap uit en geniet samen van een verrassende avond uit op een plek waar je normaal niet zomaar zou komen. Kom hier meer te weten over de verschillende edities van dit reizende restaurant bij jou in de buurt.