Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Gesponsord 19 nov 2018
Leestijd: 5 minuten

5 redenen om je trek achterna te reizen naar culinair Duitsland

Bestempel jij jezelf tot foodie? Dan zou je echt eens wat vaker de grens over moeten steken, naar Duitsland. Daar is het namelijk een gastronomisch walhalla van jewelste. Van brood tot wijn en ruim 300 (!) sterrenrestaurants: wij geven je 5 redenen om je trek achterna te reizen naar onze oosterburen.

Echte foodies gaan natuurlijk de landsgrenzen over om hun culinaire honger te stillen. Van New York tot Peru en van Japan tot aan Kopenhagen: je kunt het zo gek niet bedenken of we slaan ons spaarvarken stuk en springen op het vliegtuig naar culinaire bestemmingen over de hele wereld. Onze trek achterna reizend.

Gek genoeg slaan we daarbij vaak onze directe oosterburen over. Terwijl Duitsland op gastronomisch gebied zó veel lekkers te bieden heeft! Wij geven je een hernieuwde kennismaking met het verrassende culinaire repertoire van de buren. Hieronder 5 redenen om je trek achterna te reizen naar Duitsland.

Culinair Duitsland: restaurant Tim Raue
Bron: Restaurant Tim Raue

1. Duits brood is fantastisch

Wist je dat Duits brood op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed staat? Knappe prestatie. In Nederland sterft de warme bakker langzaam uit, maar Duitsland beschikt nog steeds over heel veel bakkerijen. Daar bakken ze de lekkerste broodjes, van Pumpernickel (zwart of donkerbruin roggebrood met bitterzoete smaak, waar Nigella Lawson fan van is) tot aan goddelijke brezel. En is bij ons pas sinds kort zuurdesembrood in zwang: sauerteigbrot is in Duitsland niet alleen eeuwenoud, maar ook altijd al in trek geweest.

De Duitsers hebben het trouwens goed begrepen: bijna de helft van de Duitse bevolking koopt brood nog bij een bakkerij. Een bekende Duitse bakkersketen is Kamps: die vind je bijna overal en die bakt écht fantastisch brood.

Mocht je een echte broodfan zijn: in de Duitse stad Ulm (op een uurtje rijden vanaf Stuttgard) vind je Het Museum voor Broodcultuur, waar je alles leert over de geschiedenis van brood. Je bent gewaarschuwd: daar krijg je wel trek van natuurlijk…

pretzels bier

2. Duitsland is een walhalla voor carnivoren

Als je vlees eet, kun je dat maar beter goed doen, toch? De Duitsers hebben dat begrepen. Hier moet je zijn voor een goddelijk maal voor carnivoren, in de stijl van Asterix & Obelix. Van een dikke plak spek bij je zuurkool tot aan de beroemdste worsten ter wereld.

Ook het vermelden waard is de Beierse varkensschenkel (schweinshaxe), aan het bot. Het korstje van dit Duitse vleesgerecht bestaat namelijk uit knapperig gefrituurde pork cracklings. O man, lekker glas bier erbij en je kunt alles aan. Dit kostje wordt dan ook over de hele wereld gekopieerd, zelfs in Nashville zitten ze aan de schweinshaxe!

Opvallend is trouwens dat veel jonge Duitse chefkoks traditionele Duitse vleesgerechten nieuw leven inblazen in een 2.0 versie.

3. …maar je kunt fantastisch vegetarisch en vegan eten in Duitsland

Je mag dan bij Duitsland misschien wel eerst aan curryworsten en bierpullen denken, maar onze oosterburen hebben ook een toffe vegetarische en vegan scene. Voor vegetariërs en vegans is een stad als Berlijn een walhalla, maar Duitsland mocht onlangs ook twee Michelinsterren ontvangen voor twee geheel vegetarische restaurants. En dat vinden we toch wel heel bijzonder.

Gelukkigen zijn restaurant Cookies Cream in Berlijn en Seven Swans in Frankfurt. Bij Cookies Cream eet je bijvoorbeeld beignets van biet met erwten en shiso, vegetarische kaviaar met avocado, hazelnoot en mayo en kwartelei in brioche met sjalotten in rode port, aardappelschuim en truffeljus. Bij Seven Swans vind je gerechten als aardperen met ui en wonderberry (een blauw besje) of aardappel met vlierbessen en zwarte kool.

Ook topnieuws voor vegans: in grote steden als Berlijn, Düsseldorf, Dresden en Leipzig zijn er zelfs vegan kerstmarkten.

Culinair Duitsland bij Cookies Cream Berlijn
Bron: Cookies Cream

4. Veel van de beste wijnen komen uit Duitsland

Van al dat eten krijg je dorst en ook dan ben je in Deutschland op de goede plek. Want veel van de beste wijnen ter wereld komen uit Duitsland. Riesling, Spätburgunder (Pinot Noir), Frühburgunder en Sekt (Duitse bubbels) bijvoorbeeld. Maar ook Silvaner en Grauer Burgunder (ook wel Grauburgunder).

Niet alleen maar zoete witte wijnen dus – da’s een verouderd vooroordeel – maar hele mooie droge witte wijnen en ook veel rode wijnen. Bij restaurant Scheepskameel – één van de beste restaurants van Amsterdam – serveren ze enkel Duitse wijnen en is de wijnkaart zelfs helemaal in het Duits.

Geen fan van wijn? In München vind je deze supertoffe cocktailbar: Bar Gamsei

pinot gris / pinot grigio

5. Duitsland heeft extreem veel sterrenrestaurants (300 stuks!)

Dit blies ons van onze sokken: wist je dat Duitsland over extreem veel sterrenrestaurants beschikt? Wel 300 stuks! Daarbij hebben onze buren ook nog eens 11 driesterrenrestaurants. Dat levert Duitsland de tweede plaats op binnen de culinaire top van Europa, pal na Frankrijk. Wist je niet hè?

Een paar van die bijzondere Duitse sterrenrestaurants zijn Restaurant Tim Raue in Berlijn (die ken je ook uit seizoen 3 van Chef’s Table), no-table restaurant The Table in Hamburg, Restaurant Atelier (in vijfsterrenhotel Bayerischer Hof) in München en restaurant Aqua in Wolfsburg. Wij willen zelf nog héél graag eens naar Nobelhart & Schmutzig in Berlijn.

Trek gekregen? Op naar Duitsland!

Zin om culinair Duitsland helemaal te gaan uitpluizen? Check nog even onderstaande video voor meer culinaire inspiratie. En reis natuurlijk af naar al die mooie Duitse plaatsen voor een verrassend culinair tripje! Je bent vanaf Amsterdam met de auto al in 2 uur bij de Duitse grens…

Kijk voor meer informatie op de pagina Culinary Germany #EnjoyGermanFood!

Nog meer redenen om Duitsland te bezoeken:

In samenwerking met Duits Verkeersbureau

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.