Champignons bakken: zo doe je dat écht goed
Hoe moeilijk kan het zijn om champignons te bakken? Je hoort ons niet zeggen dat het lastig is, wel dat je ze met een aantal slimme tips een stuk lekkerder bakt. Dat is het wel waard om te proberen toch?
De veelzijdige paddenstoel is dé smaakmaker in veel gerechten. Of je nu gaat voor de ‘gewone’ witte champignon, de kastanjechampignon of kiest voor een shiitake of een oesterzwam: met in Europa gekweekte paddenstoelen kun je alle kanten op. Je kunt ze rauw eten, grillen, roosteren, stomen, koken, inleggen, drogen, roken, verwerken in een saus of dus: bakken in de pan.
Zes tips om je champignons perfect te bakken!
Maak ze goed schoon
Veel mensen zijn nog in de veronderstelling dat schoonmaken met water niet mag, maar de waarheid is: even koud afspoelen doet echt niets af aan de smaak en de textuur van champignons, mits het kort is en je ze dus niet laat weken. Na het afspoelen meteen even goed droogdeppen. Wie liever een borsteltje gebruikt: ook dat kan als de paddenstoelen niet heel erg vuil zijn. Een vochtig stukje keukenrol doet ook wonderen.
Gebruik de juiste pan
Champignons hebben ruimte nodig, dus een klein pannetje is een no-go. Kies een pan die groot genoeg is om jouw hoeveelheid in te bakken of bak in batches.
Don’t overcrowd the pan
Deze beroemde uitspraak van de Amerikaanse kok Julia Child wordt nog vaak aangehaald in keukens. Als er te veel champignons in de pan zitten en ze daardoor op elkaar liggen, worden ze meer gestoomd dan gebakken. Als je ze lekker knapperig wil, moet je er niet te veel tegelijkertijd bakken.
Roer niet maar flip
Gooi jij je champignons in de pan en roer jij ze dan lekker door? Niet meer doen vanaf nu. Het is beter voor de smaak als je de champignons aan één kant bakt en dan een voor een flipt, zodat je de andere kant kunt bakken.
Bak op middelhoog vuur
Een veelgemaakte fout is bakken op te laag of te hoog vuur. Te laag zorgt ervoor dat ze koken in hun eigen vocht, te hoog verhoogt de kans op verbranden. Champignons komen het beste tot hun recht als je ze op middelhoog vuur bakt. Let erop dat je ze pas in de pan doet als die op temperatuur is.
Voeg zout later toe
Je gaat misschien altijd enthousiast aan de slag met het toevoegen van kruiden tijdens het bakken, daarom deze laatste maar belangrijke tip: wacht met het toevoegen van zout! Champignons zijn bij uitstek producten die beter gaan op zout als finishing touch. Zout brengt het vocht naar buiten en dat wil je juist niet bij je champignons.
Zin gekregen in een recept met gebakken champignons? Je vindt hier allerlei heerlijke recepten met Europees gekweekte paddenstoelen.
Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.