3x dít zijn de perfecte aperitiefjes voor tijdens de feestdagen!
Lekker eten en gezellig samenzijn: de feestdagen staan weer voor de deur. Delen van smakelijke gerechtjes met vrienden of familie, wie wordt daar nu niet blij van? Met een goed begin van de avond maak jij een verpletterende indruk. Kies jij voor het aperitiefje tijdens Kerst of oud en nieuw? Of misschien wel allebei! We got your back.
Het woord aperitief is afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘aperire’ wat ‘openen’ betekent. Het aperitief is dan ook de perfecte start van de maaltijd. Het zet de smaakpapillen op scherp en bevordert de eetlust. Bij voorkeur kies je voor een licht, droog of fruitig drankje. Gepaard met het juiste licht verteerbare hapje leg jij je gasten meteen in de watten. Om alvast wat inspiratie op te doen, hebben wij wat suggesties voor je op een rij gezet.
1. Match made in heaven: cocktail met Noilly Prat en oesters
Met een heerlijke schaal vol met oesters is de toon meteen gezet. En dus deelt Nick Vrielink, de awardwinnende bartender van Fitz’s Bar in Amsterdam, speciaal voor de feestdagen het recept van een cocktail die perfect samengaat met dit schaaldier.
De basis van dit drankje is de Franse vermout Noilly Prat. De cocktail die Nick bedacht, is vernoemd naar de Franse versie van onze kerststal: crèche de Noël.
Noilly Prat Original Dry bestaat uit een twintigtal verschillende kruiden en specerijen waaronder kamille, koriander uit Marokko, sinaasappelen uit Tunesië en vlierbloesem. Het geheim recept dateert uit de 19e eeuw.
Ingrediënten voor 1 French crèche cocktail:
- 40 ml Noilly Prat Original Dry
- 10 ml rodebitterlikeur
- 15 ml cognac
- 10 ml vlierbloesemlikeur
- Een takje rozemarijn
- Optioneel: mousserende wijn
Doe alle ingrediënten in een hoog glas met ijs en mix alles door te roeren tot de cocktail goed koud is en garneer met een takje rozemarijn. Wil je de cocktail nog feestelijker maken? Top hem dan af met mousserende wijn.
2. Hippe Negroni Sbagliato en prosciutto
Voor de ‘Negroni verkeerd’ gebruiken we prosecco in plaats van gin. Deze spannende variant op de klassieke Negroni ontstond in Bar Brasso in Milaan. Door de prosecco krijgt dit drankje een gezellig bubbeltje. Dit speelse aperitief is dan ook perfect geschikt voor de feestdagen. Het bittertje uit de cocktail gaat heel goed samen met de rijke en zoutige smaak van dungesneden prosciutto.
Ingrediënten voor 1 Negroni Sbagliato:
- 30 ml Noilly Prat Ambre
- 30 ml rode bitterlikeur
- Een scheut prosecco
- Een schilletje sinaasappel
3. Frisse L’Apéritif Original Dry on ice en classy blini’s met kaviaar
Het zuurtje uit dit drankje met citroenzeste past uitstekend bij het zilte van de kaviaar.
Serveer de kaviaar klassiek op een blini met een lepeltje crème fraîche en eet smakelijk! Wij gaan voor gemak en kiezen dus voor de kant en klare variant.
Ingrediënten voor 1 L’Apéritif Original Dry on ice:
- 75 ml Noilly Prat Original Dry
- Een plukje citroenzeste
- IJsbal (weer eens wat anders dan een blokje. Gemakkelijk te maken in een speciale mal)
Ingrediënten voor 1 blini:
- Eén kant en klare blini (te koop in menig supermarkt)
- Theelepel crème fraîche
- Toefje kaviaar
- Een takje verse dille
Een goed begin is dus het halve werk. Hopelijk hebben wij je kunnen inspireren om een smakelijk aperitief in huis te halen. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de nieuwe French crèche cocktail; voorproeven kan de gehele maand december in Fitz’s Bar in Amsterdam! En natuurlijk hebben zij ook de oesters voor je klaarliggen.
Geen 18, geen alcohol.