Alles over de Microplane
Of het nu gaat om het raspen van je favoriete kaas, het zacht maken van boter of het gebruiken van gember. Een rasp is onmisbaar in ieders keuken, en als er één merk de sterren van de hemel raspt, is het Microplane wel.
Over Microplane
Microplane maakt al tientallen jaren raspen, maar begon pas in 1994 met het produceren van keukenartikelen. Het verhaal gaat dat een Canadese huisvrouw haar botte keukenrasp beu was. Uit de scheur haalde ze de houtrasp van haar man (van Grace Manufacturing, het moederbedrijf van Microplane) en al bij het eerste gebruik was ze verbaasd over hoe fijn hij raspte.
De raspen van Microplane zijn al jaren immens populair en dat is niet voor niets. Ze worden namelijk in alle soorten en maten verkocht, en blijven na uren raspwerk vlijmscherp. Dit komt door de zogenaamde ‘foto-ets techniek‘, die wordt toegepast op het metaal wat ervoor zorgt dat ze zo lang scherp blijven.
Een ander bijkomend voordeel is dat het merendeel van de raspen vaatwasserbestendig is. Handig!
Soorten Microplane raspen
Bijna twintig jaar later heeft het merk een enorm assortiment opgebouwd en kun je zelfs per ingrediënt op zoek gaan naar de geschikte rasp. Naast dat ze verschillende verschijningen hebben (een staande, ronde, langwerpige, rechthoekige en zelfs een ‘draai-rasp’), vinden wij vooral de vorm van het raspgedeelte interessant.
De vorm bepaalt namelijk wat het eindresultaat is en voor welk product hij het best geschikt is. Om het wat duidelijker te maken hebben we ze opgedeeld in een aantal soorten:
– Fijn
– Grof
– Extra grof
– Voor (citrus)rasp
– Voor schaafsel
– Extra extra grof
– Voor kruiden
Verschillende verschijningen
Zoals we eerder al beschreven is er ook een groot verschil in de verschijning. Dit hebben we opgedeeld in grofweg drie soorten:
– Hand: dit is de meest standaard rasp die we kennen. Deze is verkrijgbaar in een smalle en bredere variant, waarbij het mogelijk is om een opzetstukje te kopen zodat je vingers geen gevaar lopen.
– Staand: als je grotere hoeveelheden moet raspen is de staande rasp erg handig. Daarbij werkt hij perfect als je wat meer stugge producten wilt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een groot blok kaas.
– Draai: tot slot de nieuwste variant die werkt met behulp van een draai-armpje. Handig is -ie zeker: je stopt een stukje kaas in het reservoir, draait een paar keer aan de zwengel en de rasp doet vanzelf z’n werk.
Wat kost ‘t?
Toegegeven, de raspen van Microplane zijn zeker niet goedkoop. Maar als je nagaat hoe lang hij meegaat, scherp blijft en hoeveel plezier je eruit haalt, dan is het de prijs dubbel en dwars waard.
De prijzen verschillen uiteraard per soort, maar gemiddeld liggen ze rond de €20,- à €30,-. Daarbij zijn er vaak voordelige gift sets te koop, waar meerdere soorten bij elkaar goedkoper worden aangeboden. Als je er nog geen hebt, zouden we dat zeker aan raden!
Microplane raspen zijn in bijna elke kookwinkel of warenhuis verkrijgbaar, maar ook online kun je ze gelijk scoren. Kijk bijvoorbeeld naar het grote assortiment van Kookwinkel Oldenhof.