Redactie
Redactie Drinken 6 aug 2014
Leestijd: 3 minuten

Op reis met Mr. Vino naar… Spanje

Een mini-serie deze zomer: op reis met onze wijnkenner Mr. Vino! Vorige keer reisden we af naar Toscane, nu zetten we samen koers naar Spanje.

Voor veel Nederlanders is Spanje synoniem voor zon, strand, slenteren, terrasjes en lekker eten. De twee meest Spaanse gerechten zijn voor mij paëlla en tapas. En het leuke daarvan is, dat de variëteit in recepten enorm is. Voor de wijnliefhebber heet dat een uitdaging om daar de juiste (lees: meest lekkere) wijn bij te schenken. We gaan een poging doen.

Stock

Paëlla

Meestal een combi van kip, vis, schaal- en schelpdieren. Traditioneel gebrouwen in Valencia, maar overal ter wereld te bestellen én zelf te maken. Een gerecht boordevol werkwoorden. Lees maar mee. Kippendijtjes aanbraden, uitjes snipperen of hakken, knoflookje pellen, chorizo slicen, erwtjes doppen, mosselen koken, kruiden knippen, paprika snijden, garnalen pellen, rijst opzetten en… saffraan niet vergeten.

Voor de wijn kun je kiezen voor wit. Bijvoorbeeld een frisdroge Penédes, een knisperige Rueda (verdejo; populair bij de Albert Heijn voor zo’n 7 euro) of een kruidig/frisse Navarra.

Rosé (‘rosado’ volgens de Spanjaarden) is zeker qua kleur maar ook qua smaak een prima begeleider van paëlla.

En rood? Tuurlijk, rood kan ook. Ik zou dan wel gaan voor een fruitige, jonge Spanjaard. Proef bijvoorbeeld eens de Barberana (te koop bij Albert Heijn) of La Gardea Tinto (via spanjewijnland.nl).

Tapas

Eigenlijk zijn tapas ontstaan door de wijndrinker. Geloof het of niet, maar dit ontstaansverhaal is het enige echte. Kort en krachtig: nooit iets drinken zonder wat te eten, en zorg voor geen meedrinkers in je glas. Oplossing: men legde een plakje kaas of worst op het glas – want tapa betekent gewoon deksel.

Inmiddels zijn er tapas in vele soorten en maten. Bestel een racion of een media racion (iets grotere portie) van de kaart en geniet. Of een plato combinado. Tapas is het meest sociale eten dat er bestaat. Samen bestellen, samen delen, samen genieten, samen afrekenen. Zo divers als de gerechten zijn, zo divers zijn de onderwerpen die tijdens het eten worden besproken.

En welke wijn daarbij? Ja, dat is een stuk lastiger vanwege het brede smaakpalet. Ik ga meestal voor wijn per glas. Snuffel zelf door de wijnkaart of laat je adviseren. Eén tip: bij een echt pittig tapasgerechtje past een wat kruidige witte wijn.

Extra aandacht voor het wijngebied Priorat

Spanje kent vele wijngebieden. Meest bekend is ongetwijfeld Rioja. Maar ooit gehoord van Priorat (en het vlakbij gelegen Montsant, dat fruitiger en minder harde wijnen produceert tegen een lagere prijs)? Priorat ligt in het achterland van Tarragona op zeg zo’n 150 kilometer ten zuidwesten van Barcelona.

Een prachtig bergachtig gebied, waarbij men tegen de bergen op terrassen en op de steile hellingen de druivenstokken heeft aangeplant. Men produceert hier voornamelijk rood en behoorlijk stevig rood ook. Bestel of koop je een Crianza, dan heeft die 1 jaar op hout gerijpt en 1 jaar in de fles.

Staat er Gran Reserva op het etiket dan heb je een wijn te pakken die maar liefst 2 jaar houtgerijpt is en 4 jaar gebivakkeerd heeft in de fles. Een wijn die een stevige maaltijd kan begeleiden. Of bij een haardvuur, maar dan moet je nog even wachten (en dat vindt die wijn niet erg).

Kortom: een schitterend klein wijngebied. Meer dan de moeite waard om te bezoeken of om er een wijn van te drinken.

De volgende keer peddelen we naar Duitsland. Santé.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.