Mr. Vino’s favoriete wijnboeken allertijden
Niet alleen drink ik graag een glaasje wijn, ik lees en schrijf er ook met veel plezier over. Door de jaren heen heb ik inmiddels een aardig bibliotheekje opgebouwd.
Over wijn raak ik niet uitgepraat en ook niet uitgelezen. Van dikke boekwerken van de hand van Hubrecht Duijker (en dan praat ik over de jaren zeventig), tot handige-wijnweetjes-pockets van frisse, nieuwe wijnschrijvers en –schrijfsters. Maar welke boeken kan ik mijn trouwe bloglezers en -lezeressen aanbevelen?
Best lastig. Er zijn immers zoveel boeken over wijn geschreven. Dikke naslagwerken, wijnreisgidsen, wijn-en-eten-boekjes, feel good pockets etc. Daarom denk ik dat een indeling kan helpen. Een indeling naar soort wijnboek, met daarbij mijn top 3. Alle boeken zijn in het Nederlands geschreven of vertaald uit het buitenland. Allen zijn nog te koop; de ene wat makkelijker te vinden dan de ander, maar gelukkig is daar (de tweedehandsrubriek van) Bol.com.
De dikke naslagwerken
Laat ik beginnen met wijnboeken als naslagwerk. Dikke ‘standaardwerken’ die alle facetten van wijn en wijngebieden belichten. Niet om in één ruk uit te lezen, maar om zaken in op te zoeken. Bijvoorbeeld karakteristieken van een bepaald wijngebied in Italië of over druivenrassen. Mijn favorieten:
1. Larousse Wijn-encyclopedie
2. De Wijnencyclopedie van Jancis Robinson
3. Spectrum Wijnatlas van Hugh Johnson
Wijngidsen voor bij het kopen van wijn
Dan zijn er wijnboeken die je helpen bij het kopen van wijn. Er zijn dus wijnschrijvers voor wie het een genoegen is om letterlijk duizenden wijnen te proeven, te beoordelen en er ook nog eens creatief en proefvriendelijk over te schrijven. Zoals Harold Hamersma en Nicolaas Klei.
1. De Omfietswijngids 2014 van Nicolaas Klei. Hij beschrijft op een amusante manier de beste wijnen van supermarkten en wijnwinkelketens. Betaalbare wijnen dus die goed verkrijgbaar zijn.
2. De Grote Hamersma 2014. Van Hamersma dus. Schrijft toegankelijk en informatief over maar liefst 2552 wijnen; ook van wijnspeciaalzaken en via internet.
3. De Wijngids 2014 van Hugh Johnson. Deze kritische wijnschrijver is een autoriteit, maar niet ieders vriendje. Google maar eens op zijn naam en je weet waarom.
Handige-wijnweetjes-paperbacks
Daarvan zijn er nogal wat. Over wijn-spijs combinaties bijvoorbeeld. Of over wijn bewaren, schenken, etiketten lezen etc. etc. Lastig om daarvan een top 3 te geven, maar ik waag het toch.
1. Alles wat je van wijn zou moeten weten van Alain Coninx. Vlot geschreven, informatief en met persoonlijke tips, lees voorkeuren.
2. De Duizend van Duijker van Hubrecht Dujker. Aan hem dank ik mijn liefde voor wijn en vandaar staat hij als schrijver in mijn toplijstje. Heeft inmiddels zoveel boeken geschreven dat kiezen even moeilijk is als het kiezen van een mooie fles wijn. Maar dit boek is het meest gevarieerd en boordevol leuke en handige tips en wetenswaardigheden.
3. Smaakstof van Huib Edixhoven en Evelijn van Heuven. Dit handige boekje is geboren in 2012 en verraste mij toen door de onbevangen en frisse manier waarop dit boekje is geschreven én vorm gegeven.
Vermakelijke Verrukkelijke Verhalen
Wijnboeken en wijnboekjes die lezen áls een goed glas wijn. En uiteraard bíj een goed glas wijn. Geen echte diepgang, maar je steekt er wel wat van op. Zoals de paperbacks (en soms hardcovers) van onze vrolijke vriend Ilja Gort. Hij schreef er inmiddels een stuk of acht, geloof ik. Zijn laatste heet: Slurp Grand Cru. Niet te omschrijven, dus gewoon kopen, lezen en genieten. Op 1 dus (en op 2 zijn andere wijnspinsels).
Genoten heb ik ook van de uitgaven van Hans Melissen. Uit 2004 alweer is zijn bestseller Château Poeha en meer recentelijk De Wijngek. Korte verhalen, zonder poespas maar met een brede glimlach.
De ultieme wijnboeken om te koesteren
En ja, er zijn altijd boeken die je extra koestert. Gewoon omdat ze GOED zijn. Dus als je me vraagt naar mijn top-3 ‘koesterboeken’, dan antwoord ik heel eenvoudig:
1. Het Proefboek van Peter Klosse. Gaat over de essentie van smaak. Is geen doordrinkboek, maar geeft op een aardig toegankelijke manier een kijkje in de keuken van eten en drinken en de verbindende factor: smaak.
2. Het Wijnproef Werkboek van Jancis Robinson. Van oudere datum (dus wellicht niet meer nieuw te koop, maar vaak wel nog tweedehands), maar niet gedateerd. Voor als je proefondervindelijk wijnzaken wilt uitzoeken.
3. Tot op de bodem van Nicolaas Klei. 547 pagina’s. Praktisch en onderhoudend. Op alfabetische volgorde komen de meest uiteenlopende onderwerpen over wijn aan bod. Dus hoor of zie je een woord dat te maken heeft met wijn (friuli, zinfandel of cépagewijn: om maar wat woorden te noemen); pak dit boek, zoek het op en word wijzer.
Veel leesplezier en natuurlijk:
Santé.
Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten.