Redactie
Redactie Drinken 25 mrt 2012
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino: kaas & wijn

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. In deze editie bespreekt hij de combinatie kaas & wijn.

Kaas en wijn: da’s pas fijn?! Volmondig ja. Kaas en wijn gaan perfect samen. Maar, als je een kaasplateau maakt met verschillende kazen, wordt de wijnkeuze ineens erg lastig. Immers, elke kaas smaakt anders en zoals we weten is het smaakprofiel van een gerecht (dus ook kaas) erg bepalend voor een goed passende wijn. Maar als we weten hoe een kaas smaakt, wordt het kiezen van de juiste wijn makkelijker en leuker.

Ik heb de kazen met ongeveer dezelfde smaak bij elkaar gezet en geef daarbij passende wijnen en vertel ook waarom (waarvan de meeste combinaties proefondervindelijk zijn vastgesteld ;-))

Jonge ietwat hardere kazen (ik noem ze matig belegen) zoals Gouda, Edammer, Cantal, Gruyère, Emmentaler, Morbier en Tomme zijn wat strak van smaak. Hierbij past rode wijn. Best makkelijk dus. Wil je eens wat anders proberen? Neem dan eens een glaasje Tawny Port.

Oude, hardere kazen zoals Oude Goudse, Parmezaan en de overheerlijke Belgische Passendale vullen je mond letterlijk en figuurlijk. Daarom zou ik kiezen voor een jonge Vintage Port.

Dan is er een groep halfharde roodschimmelkazen. Port-Salut, Kernhem, Pont l’Evèque en niet te vergeten Chaumes. Ook de Appenzeller en Trappistenkaas behoren hiertoe. Wat milder van smaak. Iets vollere witte wijn kan, maar mijn voorkeur heeft jonge fruitige rode zonder tannines. Bijvoorbeeld een Cru uit de Beaujolais, een rode Loirewijn of een lichtere rode uit Portugal.

Chaumes Cheese 03

Liggen er zachte roodschimmelkazen op het kaasplateau? Een Reblochon, Epoisses, Taleggio of een Munster (echt lekker!). Kazen met een heftige smaak (plakt lekker in de mond)? Dan vallen veel wijnen af. Zo niet de Gewürztraminer uit de Elzas. Deze aromatische, zachte, weelderige wijn met een zoetje stapt graag met een roodschimmelkaas in het huwelijksbootje.

Hardere blauwschimmelkazen zijn er in overvloed. Roquefort, Bleu d’Auvergne, Danish Blue en Stilton om enkele bekende maar te noemen. Hoog smaakgehalte; altijd pittig, krachtig en zoutig. Hierbij (en daarover is echt iedereen het eens) past zoete, zwoele witte wijn. Voor de grotere beurs is er natuurlijk de Sauternes. Minder te besteden? Kies dan een Monbazillac of Barsac. Onze Engelse buren kiezen voor de combi van Stilton met Port. Van mij mogen ze.

Quenby_Port_Stilton

Heb je bij het voorgerecht een wat vollere witte wijn geschonken (bijvoorbeeld van de Chardonnay druif) en is er nog wat van over? Leg dan wat zachte witschimmelkazen op de plank. Camembert, Brie, Boursault, Bressot. Het smaakgehalte van die kazen is wat hoger en laat een filmend laagje achter in de mond. De zachtere, volle witte past daar prima bij.

Een kaasplankje zou geen kaasplankje zijn zonder geitenkaas! En daarvan zijn er te veel om op te noemen. Geitenkaas geeft vooral een frisse smaak in de mond. Dus gaan we op zoek naar witte wijn met een aardig zuurgehalte én frisse tonen. En komen dus uit bij de druif Sauvignon Blanc. Of je die nu haalt uit de Nieuwe Wereld of uit Sancerre of Pouilly-Fumé: succes verzekerd.

En wat is nu de moraal van dit verhaal? Nodig vrienden uit; leg qua smaak, verschillende kazen op de grote plank en trek meerdere verschillende wijnen open en proef en proef en… geniet.

Santé.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.