Culy Basics: de ultieme Hongaarse goulash
Een kwartiertje werk en een portie geduld: meer is er niet nodig voor goulash, die Hongaarse stoof met vlees en paprika. Dit basis recept goulash is lekker in gezelschap van aardappeltjes, bieslook en een dot zure room. Én in gezelschap van een glas fruitige, rode wijn.
Goulash betekent letterlijk ‘cowboy’ – een gerecht dat vroeger door herders op open vuur werd bereid. De gangbare versie van vandaag de dag vraagt daar natuurlijk niet meer om: met een goede stoofpan en wat geduld kom je al een heel eind.
En zoals steeds bij een goed basis recept laat ook deze goulash ruimte voor speling. Liever geen varkenswangetjes? Met runderwangen of schouderkarbonade kan het ook. Geen witte wijn in huis? Vervang door bouillon, of doe zoals de geweldige Gizzi Erskine en gebruik een ale biertje in de plaats.
Goulash basis recept
- Smelt de boter in een grote braadpan met dikke bodem. Bedek de varkenswangen met een laagje zout en braad het vlees rondom aan. Schep uit de pan en zet apart.
- Bak de ui glazig in de pan (voeg eventueel wat meer boter toe) en voeg daarna de bloem en de gerookte paprika toe. Roer goed. Voeg de witte wijn toe en roer tot de saus indikt. Voeg ook de bouillon toe en de tomatenpuree toe.
- Voeg de varkenswangetjes samen met de laurierblaadjes toe aan de pan. Schep alles om. Breng royaal op smaak met zout en peper, roer en zet het deksel op de pan. Laat minstens twee uur stoven op laag vuur.
- Schep de goulash in borden met je bijgerecht naar keuze en serveer met een flinke lepel zure room en wat fijn gesnipperde bieslook.
Meer handige basisrecepten?
- Culy Basics: basisrecept champignonsoep
- Culy Basics: de allerlekkerste aardappelpuree (met héél veel boter dus)
- Culy Homemade: een basisrecept voor crème brûlée