Het voedsel van de toekomst: amaranth
Ook zo dol op quinoa? Probeer eens amaranth, ook wel de familie van de quinoa genoemd. Het is geen graansoort, maar een zaad en is in steeds meer natuurvoeding-winkels te vinden. Begrijpelijk vinden wij, want het is niet alleen ongelooflijk gezond, maar ook nog erg lekker. Het was een belangrijke voedselbron voor de Inca’s en de Azteken gebruikten de voor de bereiding van rituele dranken! Culy onderzocht dit superfood.
door Charlot Kroon
‘Amaranth’ wordt in Zuid-Amerika verbouwd en betekent letterlijk ‘onsterfelijk’. En onsterfelijk word je inderdaad (bijna) van deze voeding. Amaranth bevat onder andere plantaardige eiwitten, vitaminen, vezels en een waslijst aan mineralen. De zaden zitten vol lynse, het eiwit dat ook in soja zit, maar ook magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamine B en E. Een ander groot pluspunt aan amaranth is dat je er alles mee kan doen: brood bakken, poffen, koken of er soep of pap van maken. Tijdens dit proces worden alle voedingsstoffen behouden.
Glutenvrij
Goed nieuws als je een glutenintolerantie hebt! Omdat amaranth geen graan is, is het geheel glutenvrij. Amaranth kan je als vervanger van rijst eten. Maar, je kan het zaad ook poffen, hierdoor krijgt het een heerlijke nootachtige smaak. Door amaranth te koken krijgt het een zachte, smeuïge structuur, net zoals quinoa of bulgur. Het zaad zorgt voor een goede verzadiging, amaranth is dus erg geschikt als extraatje in een salade.
Zeventig soorten
Op dit moment bestaan er zo’n zeventig soorten amaranth. De meesten hiervan zijn eetbaar, maar lang niet alle soorten zijn even lekker. Vooral de Zuid-Amerikaanse variant is precies zoals wij vinden dat het hoort te smaken: nootachtig, smeuïg, zacht.
Amaranth is als voedsel van de toekomst gebombardeerd, en wij begrijpen wel waarom! Heb jij het ooit al geprobeerd?
Gepofte amaranth
Een gezond ontbijtje met amaranth, druiven & walnoten
Pistachekoekjes met amaranth van Kyra de Vreeze, recept hier te vinden.