Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze mensen maken de lekkerste dingen van food waste

Dat voedsel weggooien zonde is, hoeven we je niet te vertellen. Toch gooien we per persoon gemiddeld 41 kilo aan food waste in de kliko. Om voedselverspilling tegen te gaan, maakt een aantal Nederlandse bedrijven de lekkerste dingen van producten die anders weggegooid zouden worden. Wie zijn deze strijders tegen food waste?

41 kilo. Per persoon. Per jaar. Je kunt je haast niet voorstellen hoeveel dat zou zijn, als je het op een tafel (of meerdere tafels wellicht) voor je uit zou stallen. In Amerika liggen de cijfers nog hoger: daar belandt 40% van al het voedsel bij het vuilnis.

Bourdain springt in de bres

Culinair journalist (en tevens chef en televisiepresentator) Anthony Bourdain maakte er een documentaire over. In zijn film Wasted!: The Story of Food Waste brengt hij aan het licht wat de gevolgen zijn van voedselverspilling. Want het is niet alleen zonde van het geld om eetbare producten weg te gooien, het heeft ook gevolgen voor mens en milieu.

In de documentaire, die vanaf 13 oktober te zien is (helaas nog niet in Nederland), komen ook bekende chefs als Dan Barber, Mario Batali, Massimo Bottura, Sean Brock en Danny Bowien aan het woord. Bourdain was trouwens aanvankelijk helemaal niet enthousiast over het idee voor de documentaire: “Ik vond het een stom idee. Het leek me te serieus. Maar als jonge chef werd me al geleerd om álles te gebruiken en niks weg te gooien.”

Strijders tegen food waste

Overigens doen we het al een stuk beter dan vorig jaar (toen zaten we nog op 48 kilo p.p.). Zo gaan we met z’n allen ook steeds bewuster vlees eten en doen we dat van-kop-tot-staart.

Ook zie je in de supermarkt steeds vaker producten met een ‘weggooien is zonde’-sticker. Die wordt gebruikt voor producten die nét over de houdbaarheidsdatum zijn, maar nog gewoon prima smaken.

En vergeet de chefs niet, die voedsel proberen te redden. “Het is de taak van chefs om ingrediënten die taai en lelijk zijn te transformeren tot iets fantastisch”, zegt Anthony Bourdain in zijn docu. En er zijn gelukkig genoeg foodhelden die dat doen: food waste omtoveren tot iets verschrikkelijk lekkers.

food waste / twisted jams
Bron: Twisted Jams

Jam

Zo koken ze bij restaurant Instock (Utrecht en Amsterdam) zelfs alleen met zogenaamde reststromen vanuit de voedselketen. Oftewel: producten die ze dezelfde ochtend met een busje hebben opgehaald, voornamelijk uit Albert Heijn filialen in Amsterdam.

Maar er zijn meer nobele strijders tegen food waste. Neem de dames achter het Utrechtse bedrijfje Twisted Jams: zij halen aan het eind van de dag overtollige groente en fruit op bij de groenteboer en maken daar jam, chutney en relish van. Thijstea (met de leus “taste the waste”) doet dat ook: ‘tweedehands’ fruit gebruiken voor biologische ijsthee. Van citroenen tot rabarber.

Thijstea food waste
Bron: Thijstea

Bier

Opvallend genoeg zijn er ook veel biermakers die zich bezighouden met het tegengaan van food waste. De biertjes TOOST bier en Pieper bier zijn bijvoorbeeld vanuit dat idee geboren. TOOST (een samenwerking tussen BeeBlue en Branie Bier, te koop bij Marqt) wordt gemaakt met brood dat anders zou worden weggegooid (in Nederland 120 kilo per jaar, dames en heren). De mout in het bier wordt deels vervangen door dat brood.

Pieper bier (een samenwerking tussen Brouwerij Troost en Instock) wordt dan juist weer gemaakt van ‘geredde’ aardappels. En dat is lekker: de hopsmaak in het biertje komt meer naar voren, waardoor je een Pale Ale-achtig biertje overhoudt. Inmiddels hebben ze ook een Bammetjes bier ontwikkeld, met ‘gered’ brood.

Ook Schillenbier van Friethoes redt aardappelschillen. Het bier is afkomstig van de frietbakkers van Friethoes en is ontstaan uit de wens van om in 2019 het eerste zero waste frietbedrijf van Nederland te zijn. In samenwerking met Brouwerij Troost brouwden ze een Weizen bier dat zoet en mild is en dat goed past bij zoute friet.

pieper bier / food waste
Bron: Instock

Kromkommers en buitenbeentjes

De tijd dat consumenten alleen oog hadden voor de mooiste, puntgave groenten en fruit, is trouwens ook voorgoed voorbij. Dankzij bedrijven als Kromkommer, die soep maakt van groenten die te groot, te klein of te krom zijn.

Albert Heijn selecteerde onlangs de Buitenbeentjes: kilozakken met appels, peren, paprika’s, komkommers en winterpenen die er niet perfect uitzien, maar wel even lekker zijn als hun modellencollega’s.

En heb je zelf nog een berg groente over in je groentela? Dan kun je daar met de kruidenmixen van SoepStarter in een handomdraai de lekkerste soepen mee maken.

Wil je zelf ook wat minder verspillen? Check deze tips van ons zusje Bedrock.

food waste / kromkommer
Bron: Kromkommer

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.