Molukse Atjar met veel groente (volgens oma’s recept)
Nina Tomasoa (34) daagt Culy-redactrice Winnie Verswijvel (26) uit om traditionele Molukse atjar te maken. Dit recept heeft Nina van haar Oma Jo. Het recept én wat Winnie ervan heeft gebrouwen, vind je hieronder.
Zo maak je de atjar
Snijd de sperziebonen en bamboescheuten in stukken van circa 3 cm en snijd de wortels in de lengte in smalle reepjes. De bloemkoolroosjes snijd je fijn.
Schil de komkommer en snijd er stukken van circa 3 cm van. Verwijder de zachte kern en snijd de stukken dan in smalle reepjes.
Maal de kemirinoten, kurkuma, fijngesneden ui, knoflook, gemberwortel, komijnzaad en garnalenpasta (of, als je het gerecht vegetarisch wilt eten: (soja)bonenpasta) fijn in een vijzel.
Fruit de kruidenpasta met de salamblaadjes en geknoopt citroengras 3 minuten in olie.
Voeg hieraan de wortelreepjes, boontjes en bloemkoolroosjes toe en als alles beetgaar is ook de komkommer, bamboescheuten en zilveruitjes. Voeg daarna de kokosmelk, azijn, suiker, bouillonblokjes en aromat toe voor de zoetzure smaak. Als het vocht bijna kookt, is de atjar klaar.
Je kunt het gerecht zowel warm als koud eten, bijvoorbeeld als hoofdgerecht geserveerd met witte rijst. Je kunt ook een beetje ervan gebruiken als bijgerecht. De atjar bewaar je vervolgens in een potje in de koelkast (een paar dagen) of diepvries (drie maanden).
Aan de slag!
Winnie: “Tof, zo’n traditioneel gerecht dat helemaal vega is! Op de garnalenpasta na dan, maar die kun je makkelijk vervangen door (soja)bonenpasta. Mijn hart maakt altijd een sprongetje van een lekkere gerechten met heel veel groenten, dat is bij deze atjar niet anders.
Het snijden van alle groenten is een mindful werkje, en bij het stampen van de kruidenpasta kun je al je frustraties kwijt :-). Kortom: het maken van de atjar is in ieder geval een leuk proces. Benieuwd naar de smaak!
Tijdens het vijzelen van de kruidenpasta komt trouwens een waanzinnig aroma. Wow! Hier kan een kant en klaar potje in de verste verte niet tegenop.
Verder doe je alle ingrediënten – heel makkelijk – in één grote pan. En met een grote pan, bedoel ik ook écht een grote pan. Je zal zien dat het een écht familierecept is, wat betekent dat er heel veel familieleden van kunnen mee genieten.
Een grote familiebijéénkomst om de atjar te delen zit er momenteel helaas even niet in. Gelukkig kan ik de atjar ook makkelijk invriezen en bewaren voor later.
Daar ga ik op een later moment nog héél dankbaar voor zijn, want god wat is deze atjar lekker! Het volle aroma van de Valle del Sole kokosmelk, het zuurzoete van de azijn en de suiker, die knapperige groenten,… Ik ga dit nog vaker op tafel zetten. Bedankt, Nina!”
Benieuwd naar het verhaal achter het recept? Dat lees je via deze link!