Zelf tahin (sesampasta) maken
Niet alleen is het de basis voor veel Midden-Oosterse dips en smaakmakers (wat dacht je van hummus?), tahin is perfect om je favoriete stuk vlees of vis mee te marineren, of zelfs je dressing mee op smaak te brengen.
Zo maak je de tahin (sesampasta)
Verwarm je oven voor op 175 graden en verspreid de sesamzaadjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Schud de zaadjes na een paar minuten om en rooster tot ze goudbruin zijn en beginnen te geuren. Laat de zaadjes enigszins afkoelen.
Doe de sesam in een kleine keukenmachine of blender samen met een scheutje olijfolie en pureer. Haal regelmatig met een pannenlikker de randjes naar beneden en voeg extra olie toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.
Breng de tahin op smaak met een beetje zeezout, en eventueel een scheutje citroensap. Bewaar de tahin in een gesteriliseerd potje en bewaar tot een maand in de koelkast.
Lekker om te maken met jouw homemade sesampasta: Granola met tahin en kardemom (lekker met mango en yoghurt)
Dit vind je vast ook lekker:
- Makkelijke boter van zwarte sesam
- Borrelboter met tahin (heerlijk bij de borrel!)
- Kikkererwtenspread met honing en tahin