Zo maak je zelf sajoer boontjes, een klassieker uit de Indische keuken
Sperziebonen in een boemboe: dat is de definitie van sajoer boontjes (ofwel sayur buncis). Deze ware klassieker uit de Indische keuken maak je heel makkelijk zelf met dit sajoer boontjes-recept. Je wil hierna nooit meer een kant-en-klare boemboe gebruiken!
Culy-lezer Rik is expert op het gebied van de Aziatische keuken en blogger van Puur Eten. Hij maakt regelmatig een heerlijk Aziatisch recept voor Culy dat iedereen moet kennen. Dat geldt ook voor sajoer boontjes.
Rik: “Om de haverklap zie ik mensen “boemboes” in de supermarkt halen om Aziatische gerechten mee te bereiden. De sajoer boontjes behoren daar voor velen bij de favorieten. Zonde, zonde. Want het kan zoveel lekkerder! Ik laat je graag zien hoe ik het heb gegeten in Indonesië.
Wat achtergrondinformatie: een ‘sajoer’ is een nat groentegerecht uit de Indonesische keuken dat uit één of meerdere soorten groente bestaat en bereid is met uien, verse kruiden en flink wat water/bouillon.”
Alles over haricot verts en sperziebonen: het verschil en de lekkerste recepten
Sajoer boontjes recept
- Maak de sperziebonen schoon. Ik snijd altijd alleen het ‘kontje’ eraf. Het ‘kopje’ laat ik er aan zitten: kun je prima eten en daar schijnen ook de meeste pitamientjes in te zitten. Snijd de sperziebonen schuin af. Mogen best flinke stukken blijven: halveren is prima.
- Snij de ui in blokjes en hak de knoflookteentjes fijn. Bak deze glazig in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie. Gebruik een klein/middelmatig pitje.
- Maak ondertussen een stukje gember en laos schoon (ongeveer de grootte van 1 à 2 dobbelstenen) en snij in plakken/stukjes. Niet te klein: je kunt ze aan het eind er uit halen; als ze hun smaak hebben afgegeven. Voeg de gember en laos toe. Bak nog een kleine 5 minuutjes rustig mee.
- Ondertussen: verwijder de zaadjes van het rode pepertje en hak vervolgens fijn. Voeg het pepertje, het limoenblaadje (djeroek poeroet) en de Indische laurier (daun salam) toe. Bak en roer voor een paar minuutjes door.
- Voeg nu de sperziebonen, een lepeltje sambal (hoeveelheid bepaal jij), de trassi en de gula djawa toe. Verpulver een Maggiblokje en verspreid over het geheel. Voeg nu 250 ml heet water toe. Doorroeren. Laat het geheel 8 à 12 minuutjes zachtjes pruttelen (zonder deksel). Roer zo nu en dan.
- Wanneer de boontjes bijna gaar zijn, voeg je 2 eetlepels santen (kokoscrème) toe om een subtiele romige smaak aan het geheel te brengen. Proef en breng eventueel verder op smaak met limoensap, zout, peper, sambal, trassi en gula djawa. Even doorroeren en klaar is Kees. Wel nog even de stukjes gember, laos, Indische laurier en limoenbloedjes eruit vissen. Heerlijk!
De foto’s zijn gemaakt door Tijn Schmitz in de kookstudio van Sjef Kok.