Heerlijke kaasfondue met seizoensgroenten
Dit recept is afkomstig uit Buitenleven (het magazine van ANWB), en werd gefeatured in een reportage over het culinair erfgoed van Nederland, met uit elke provincie één specifiek gerecht.
Smelt de boter in de pan. Voeg de bloem toe en bak deze in de boter tot deze korrelig wordt en aan de bodem van de pan begint te plakken. Giet er, al kloppende met een garde, langzaam de witte wijn bij. Voeg nieuwe wijn toe zodra de gebonden saus die ontstaat in de pan weer glad is.
Breng de witte wijnsaus tegen de kook, voeg de knoflook toe en smelt er beetje bij beetje de kaas door. Breng de fondue op smaak met nootmuskaat en een scheutje brandewijn. Voeg eventueel wat zout toe.
Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken van 3 cm. Hussel ze met de olie om in een kom en bestrooi ze met peper en zout. Spreid ze uit op een bakblik en rooster ze ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde hete oven van 220 C. Let op: rode bieten hebben wel 30 minuten nodig om gaar te worden.
Serveer de fondue met de geroosterde seizoensgroenten.