Sec, Demi-Sec, Brut: alles over de verschillende soorten champagne
Wil je wel champagne is huis halen, maar schrikken de verschillende termen op de etiketten je af? Geen paniek: met onderstaand lijstje weet je je een weg te banen tussen de verschillende soorten champagne. Leer het uit je hoofd en je weet voor de rest van je leven hoe je jezelf moet oriënteren in de wondere wereld van de bubbels.
Het belangrijkste om te weten bij de verschillende soorten champagne is dat ze ingedeeld worden op hun suikergehalte. Het lijstje hieronder (van Brut Nature naar Doux) is oplopend: van het minst naar het meeste aantal gram suiker per liter dus. Een belangrijke vuistregel hierbij is: hoe minder suiker, hoe droger.
Culy Homemade: de klassieke spoom met sorbetijs en champagne
Soorten champagne
Brut Nature
Zie je Brut Nature op fles staan, dan weet je: droger dan droog! Brut Nature bevatten namelijk het minste suiker van alle soorten champagne: maximaal 3 gram suiker per liter.
Extra Brut
Iets zoeter wordt het wanneer je Extra Brut op een fles aantreft. Dit type champagne is dan ook iets gangbaarder en bevat tot 6 gram suiker per liter, maar té zoet zullen Extra Brut flessen nooit worden.
Brut
Met maximum 12 gram suiker per liter bevatten Brut champagnes een subtiel zoetje. Dit verklaart de populariteit van Brut-flessen: niet te uitgesproken droog of zoet, wel goed in balans.
Extra Sec
Hoewel de naam wat misleidend kan zijn, zijn Extra Sec (of Extra Dry) champagnes zoeter dan Brut varianten. Dat is natuurlijk te danken aan het hogere suikergehalte: tussen 12 en 17 gram suiker per liter.
Sec
Met tussen 17 en 32 gram suiker zijn Sec champagnes uitgesproken zoet. Let wel: gezien de brede range zit er veel verschil tussen Sec champagnes onderling. Even de fles inspecteren om te kijken hoe hoog het suikergehalte precies is, is dan ook de boodschap.
Demi-Sec
Met Demi-Sec champagnes klimmen we nog iets hoger op de zoetheidsladder. Volgens de officiële normen mogen Demi-Sec flessen tot 50 gram suiker per liter bevatten. Zoetekauwen weten waar ze naar moeten speuren.
Doux
Slechts één klasse champagnes is zoeter dan Demi-Sec: Doux champagnes. Wetende dat ze meer dan 50 gram suiker per liter bevatten, mag je je verheugen op flink zoete exemplaren. Doux champagnes kun je dan ook prima behandelen als dessertwijn; hun textuur heeft iets licht stroperigs.
Wat koop je als je het niet weet?
Allemaal goed en wel, maar wat is nu een veilige keuze als je geen uitgesproken voorkeur hebt? Wijnkenners raden Extra Brut of Brut aan: van alle soorten champagne de meest uitgebalanceerde exemplaren.
Dé cocktail voor oud & nieuw: ‘Sloebetto Royale’ met gin en champagne