Een klassieker: bloemkool met roomsaus
Fluweelzacht en goddelijk: de combinatie van bloemkool met roomsaus is eentje die we nog vele malen zullen maken, en als je er eenmaal aan begonnen bent, jij ook.
Zet een pan met water op, breng aan de kook en snijd ondertussen de bloemkool in roosjes.
Smelt de boter met de olie in een sauspan, voeg de sjalot en knoflook toe en bak totdat beide zacht zijn in 3 à 4 minuutjes. Voeg het laurierblaadje toe en de helft van de peterselie, bak nog twee minuutjes en haal dan het laurierblaadje uit de pan.
Roer er de bloem door en kook als een roux gedurende een paar minuutjes. Voeg er, onder continu roeren, de room, peper en zout door en laat de saus een beetje indikken.
Kook terwijl je de saus maakt de bloemkoolroosjes met een snuf zout in 5-8 minuten (afhankelijk van jouw voorkeur en de grootte van de roosjes) beetgaar. Zeef eventueel eerst de saus en serveer met de bloemkool, garneer met de overige peterselie.
Ook lekker: bak de roosjes kort in een hete koekenpan met een scheutje olijfolie en serveer dan met de saus.