Redactie
Redactie Inspiratie 18 jan 2014
Leestijd: 2 minuten

Zelf soep maken is écht makkelijk: onze beste tips!

Soepjes kunnen zo heerlijk zijn, en al helemaal als je er net genoeg liefde en passie in stopt. En het fijnste van alles? Je kunt het écht heel gemakkelijk zelf maken. Dit zijn onze tips:

Het is handig om van tevoren een plan te trekken of richting te kiezen: ga ik voor een gebonden soep of een meer bouillon-achtige soep? En wordt hij vega of gebruik ik gevogelte, vlees of vis als vulling? En tot slot: wat wordt het hoofdingrediënt? Als je dat eenmaal hebt bepaald kan je gelijk van start!

Groentesoep

Onze lievelingssoep is groentensoep, en dan het liefst gebonden en gemaakt van verse groenten en kruiden. Begin met de basis en fruit een gesnipperd uitje in een scheutje olijfolie samen met een teentje knoflook en je favoriete kruiden.

Voeg in blokjes gesneden groenten (bijvoorbeeld tomaat, paprika, courgette, pompoen of broccoli) toe en bak deze even mee. Kook ondertussen kippen-, groenten- of runderbouillon naar smaak. Voeg naar smaak bouillon toe en onthoud: hoe meer je gebruikt, hoe wateriger en minder sterk de soep wordt. Maak je tomatensoep? Dan zal je sowieso veel minder of zelfs geen bouillon nodig hebben vanwege het vocht in de vrucht.

Laat kort koken en zorg dat je groenten gaar zijn. Pureer met een staafmixer en je soep is nu klaar! Wil je ‘m nog meer op smaak brengen? Hak dan je favoriete kruiden fijn (bijvoorbeeld bieslook, koriander, basilicum of peterselie), zet wat los geklopte zure room, slagroom of yoghurt klaar, rooster je favoriete noten of voeg simpelweg een scheutje olijfolie toe. Een kind kan de was doen!

Lichte groentesoep

Wil je liever een lichtere soep? Zet dan een pan op met ruim bouillon en voeg wat in stukken gesneden soepgroenten toe.

Je kunt natuurlijk een zak in de super kopen, maar lekkerder (en goedkoper!) is het om zelf een prei, ui, wortel, selderij en peterselie fijn te snijden. Stukje gember en citroengras erbij, en klaar ben je. Ook lekker: maak een heldere paddenstoelensoep.

Voeg eventueel nog wat vermicelli, tofu of een gekookt eitje toe vlak voor het serveren en breng op smaak met bijvoorbeeld extra peterselie of Maggi.

Vlees, gevogelte en vis

Naast de vegetarische opties is het natuurlijk ook heerlijk om wat vlees of vis toe te voegen aan je soep. Hierbij kan je kiezen voor soepvlees dat wat langer moet trekken (bijvoorbeeld een runderschenkel), soepballetjes, al dan niet geplukte kipfilet of bijvoorbeeld garnalen.

Behalve de schenkel kun je in principe alles tot een kwartier voor je gaat eten toevoegen aan je lichte groentesoep, en kunnen de garnalen zelfs vlak ervoor erin.

Als je het door een lichte, bouillon-achtige soep doet dan hoef je het in principe niet voor te garen. Maar ga je voor een gebonden soort? Dan is het lekker om de balletjes,kip of garnaaltjes van tevoren te bakken.

tomatensoep in een kom

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.