Wat is ghee (geklaarde boter) en hoe gebruik je het?
Je hebt het ongetwijfeld weleens voorbij zien komen in een recept: ghee. Het wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en is te koop in de supermarkt en toko. Maar wat is het precies? En wat kun je ermee?
Ghee wordt in Nederland ook wel geklaarde boter genoemd. Het product is in de basis niets meer dan roomboter dat op lage temperatuur wordt verhit. Door de lage temperatuur scheiden de vetten en de eiwitten zich van elkaar. Die eiwitten drijven boven en worden daarna van het vet afgeschept. Zodra alles van elkaar gescheiden is, wordt de ghee – wat het inmiddels is geworden – teruggebracht naar kamertemperatuur.
Doordat de eiwitten uit de boter zijn gehaald, kan de ghee veel heter worden zonder te verbranden (net zoals kokosolie). Verbrande boter is slecht voor de gezondheid, waardoor ghee ‘gezonder’ is dan reguliere boter. Daarnaast versterkt het ook de smaak van kruiden en specerijen én kun je het langer bewaren. Niet zo gek dat het in de Indiase keuken veel wordt gebruikt, toch?
Hoe kun je zelf ghee maken?
Eigenlijk is het heel simpel en is het vooral belangrijk dat je de boter heel langzaam smelt en niet bruin laat worden. Het beste kun je dit doen door de boter au bain-marie te verwarmen. Verwarm daarvoor een laagje water in een pan, leg hierop een schaal (zorg ervoor dat de onderkant van de schaal het water niet raakt) en leg de boter in de schaal.
Schep vervolgens met een schuimspaan of lepel de witte deeltjes van de boter. Dit zijn de eiwitten en kun je weggooien. Het vuur hoeft overigens niet per sé aan te blijven; zodra de gesmolten boter helemaal helder is, kun je het verwerken.
Heb je onderop juist een witte massa? Giet dan voorzichtig de boter over in een ander schaaltje en zorg dat het witte in de kom achter blijft.
Waar gebruik je ghee voor?
Ghee is super veelzijdig en kun je op ontzettend veel manieren gebruiken. Het is goed te gebruiken om in te braden, bakken, sauteren en zelfs frituren. Dat komt doordat ghee ontzettend heet kan worden. Ghee verwarm je tot een temperatuur van circa 250 graden Celsius voordat het niet meer eetbaar is. Ter vergelijking: de temperatuur van (verbrande) boter ligt rond de 160 graden Celsius.
Naast het bakken, braden en sauteren wordt ghee vooral gebruikt als smaakmaker in gerechten. Ghee heeft een pure en romige botersmaak doordat de eiwitten zijn verwijderd. Daarom is het heerlijk om gesmolten door gekookte rijst te roeren of als smaakmaker op groenten en brood.
Wist je dat Tibetanen hun geklaarde boter graag in de thee drinken? Persoonlijk zijn wij daar op de redactie wat minder fan van. Zelf gebruiken we geklaarde boter het liefst door bijvoorbeeld een onvervalste Hollandaise saus.
Tadka is dé snelle Indiase techniek om een smaakexplosie toe te voegen aan een gerecht
Meer handige weetjes:
- Edamame: alles over deze populaire groene boontjes (+ onze favoriete recepten!)
- Wat is foelie precies – en waarvoor gebruik je het?
- Alles over het ramen-ei: niet zomaar een ei, maar Japanse culinaire kunst