Fabanaise: vegan mayonaise van kikkererwten-sap
Eerder lieten we al zien dat je vegan meringue kunt maken met kikkererwten-sap (het uitlekvocht van kikkererwten, dat heet officieel ‘aquafaba’) in plaats van eieren. Maar wat ook kan, is hier vegan mayonaise van maken. Fabanaise!
Het Amerikaanse merk Sir Kensington’s komt nu met deze Fabanaise, maar die is voorlopig nog niet in de Nederlandse winkels te koop.
Zelf maken
Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan!
Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op in een schoon kommetje. Het vocht moet een beetje plakkerig en gelig zijn (als het puur doorzichtig uitlekvocht is, dan werkt dit recept niet).
Doe 3 eetlepels van dit aquafaba (kikkererwten-sap), 1 eetlepel (appelcider)azijn, een halve theelepel zout en 1 theelepel mosterd in een grote kom. Klop luchtig met een garde en voeg in een dunne straal 240 milliliter (zonnebloem)olie toe. Blijf flink kloppen totdat er een mooie dikke mayonaise ontstaat.
Check een video waarin Food52 deze vegan mayonaise maakt hier.