Onbekend maakt bemind: Mr. Vino haalt bijzondere wijn uit Oost-Europa
Als echte culy ben je altijd op zoek naar inspiratie en ideeën. Maar toch niet alleen op het gebied van eten? Ook qua wijn is er zoveel te ontdekken. Even genoeg van de bekende wijnen, gemaakt van de overbekende druivensoorten Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Shiraz? Onze Mr. Vino vertelt je alles over vergeten druivenrassen, uit minder voor de hand liggende wijnlanden.
Volgens wijnschrijfster Jancis Robinson zijn er zo’n 1368 wijnvariëteiten (die ze ook in haar boek beschrijft; maar je moet wel een wijnpurist zijn om dat ‘door te worstelen’). Ik zal me beperken tot de meest interessante en smaakvolle rariteiten, dit keer uit… Oost-Europa! Verrassend, nietwaar? Hoe je onderstaande druivensoorten uitspreekt weet ik niet, maar gaat ongetwijfeld beter nadat het glas leeg is…
Laat ik beginnen met een zachte, fruitige rode wijn van de Rara Neagra druif. Staat aangeplant in Moldavië (kijk even op Google Maps als topografie niet je sterkste kant is) en smaakt nog lekkerder met een frisse, rijk gevulde salade. Wereldberoemd in Macedonië is de druif Vranec. Is stevig en vol van smaak. Ik denk dat ie prima combineert bij een stevige maaltijd. Moet er nu nog niet aan denken, maar neem je een rustmoment bij de open haard, dan kan deze wijn een fijne metgezel zijn.
Minder stevig en vol, maar met een dieprode kleur (te vergelijken met een Zinfandel uit Californië) zijn wijnen van de Melnik druif uit Bulgarije. Geen zin om uitgebreid te koken? Schenk dan deze wijn bij een doordeweeks-Hollandse-vlees-groente-aardappelen-maaltijd (zoals dit recept) en het toetje kan nog even wachten.
Staat er voor vanavond een pastagerecht met tomatensaus op tafel? De Roemeense druif: Feteasco Neagra, voelt zich daar prima bij. Soepel, maar toch wel wat stevig. De belangrijkste blauwe druif uit Kroatië heet Plavac Mali. Vaak vol, alcoholrijk en stevig. Houd je meer van een wat lichtere versie? Probeer dan de Plavac Hvar. Zelfs heerlijk bij gegrilde vis.
Over vis gesproken: uiteraard zijn er ook onbekende druiven die met de juiste aandacht tot witte wijn worden omgetoverd. Zoals de Šipon uit Slovenië. Wordt Furmint genoemd in Hongarije, maar dat terzijde. Bijvoorbeeld de Conrad Fürst Šipon geeft een strakke, minerale wijn. Dus houd je van droog (echt droog dus), kies dan voor deze wijn; liefst bij vis zonder een romige saus.
Ook in Georgië worden heerlijke wijnen gemaakt van onbekende druivensoorten. Ooit gehoord van de Tsitska druif? Zo ja, dan weet je dat je hiervan een frisse, droge wijn kunt maken met toch een volle smaak. Zo nee, dan weet je het nu. Heerlijk bij een stevig witvis-gerecht. Een volle witte wijn tot slot, met een rijpe smaak (en ietwat kruidig) én veel geur (denk aan lavendel en kaneel), is de Malverina uit Tsjechië. Mag wat mij betreft geschonken worden bij meer pikante gerechten, bijvoorbeeld deze spicy garnalen.
Santé.