De bekendste gerechten van IJsland
Eerder schreven we al dat de keuken van IJsland er één is die de wereld gaat veroveren. Wij doken hier dieper voor je in en zetten de bekendste gerechten uit het land op een rijtje.
In IJsland wordt er over het algemeen erg gezond gegeten. Veel vis, met name zalm en forel, en de eilanders eten ook graag lamsvlees. De gerechten zijn erg traditioneel, maar voor ons Nederlanders misschien ook wel een beetje apart. Wat vind jij van onderstaande gerechten?
Hákarl
Hákarl is best een heftig gerecht: het is namelijk haaienvlees, van de Groenlandse haai, dat eerst een paar maanden onder de grond heeft gerot en vervolgens gedroogd wordt. Een ware delicatesse die alleen in de beste restaurants geserveerd wordt.
Dit gerecht heeft een zeer dominante smaak, vanwege het hoge ammoniakgehalte in haaienvlees. De geur hiervan verdwijnt ook niet bij het consumeren. De geur is echter wel sterker dan de smaak, dus als je daar voorbij bent, schijnt het mee te vallen.
Hardfiskur
Hardfiskur is een soort stokvis, die als snack wordt gegeten. Het drogen van de vis is een oude conserveringsmethode en daarom blijft deze snack jarenlang goed. Als de vis gedroogd is, is hij te hard om te worden gegeten. Om deze weer eetbaar te maken wordt deze geslagen tot hij weer een beetje soepel, zacht en kruimelig is. Het wordt vaak geserveerd met een laagje boter.
Ábrystir
Ábrystir is een pudding gemaakt van schapen- of koeienmelk. De pudding kan koud of warm gegeten worden en wordt vaak geserveerd met kaneel en suiker. De pudding heeft wat weg van griesmeelpudding en heeft een hele rijke smaak.
Flatkaka
Flatkaka betekent letterlijk ‘platte cake’, maar het is een een ongezuurde roggebroodkoek. Tegenwoordig wordt dit brood in een pan of rechtstreeks op de kookplaat gebakken maar vroeger gebeurde dat op hete stenen. Flataka wordt meestal gegeten met wat boter, paté van schapenvlees, of vis als gerookte zalm of zure haring.
Hangikjöt
Hangikjöt wordt in IJsland vaak tijdens feestdagen gegeten. Het is gerookt lams-, paarden- of schapenvlees met aardappelen en erwten; dit alles wordt vervolgens overgoten met een béchamelsaus. Het kan ook koud worden gegeten als vleeswaar op een van de IJslandse broden.
Rúgbrauð
Rúgbrauð is eigenlijk bijna hetzelfde als ons roggebrood. Het is alleen wat zoeter en nóg compacter. Het brood wordt in speciale houten vaten gebakken, die in de grond worden gegraven in de buurt van een warmtebron. Ook dit brood kan met van alles gecombineerd worden, zoals boter, zure haring of paté.
Als het brood uitgedroogd is wordt het vaak gemengd met karnemelk om er vervolgens pap van te maken. Deze wordt gestoofd met rozijnen en citroen. Een soort broodpudding, dus!
Svid
Svid is een halve schapenkop die ontdaan is van de haren. Deze kop kan warm of koud worden gegeten, inclusief de ogen (!). De hersenen zijn er echter wel uit gehaald. Svid komt uit de tijd dat mensen zich niet konden veroorloven ook maar iets van een dier weg te gooien en dus alles opaten. Dit gerecht is een ware IJslandse delicatesse.
Blódmör
Blódmör is bloedpudding, bestaande uit plakken schapenbloed, meel, niervet en kruiden. Dit wordt allemaal bijeengehouden door een schapenmaag. Men at deze pudding vroeger in plaats van brood in gebieden waar er geen tarwe kon groeien.
Lifrarpylsa
Lifrarpylsa is te vergelijksen met de schotse haggis: een soort leverpuddig of leverworst. Het is een variatie op de bloedpudding en in dit gerecht wordt geen bloed maar lever gebruikt. Het is een erg populair gerecht in IJsland en wordt gegeten met aardappelen, of koud op brood.
Kjotsupa
Kjotsupa is een klassieker: een soep van lamsvlees en groenten. Het schijnt dat alle huishoudens in IJsland wel een authentiek familierecept voor de soep in hun bezit hebben; geen enkele Kjotsupa is dan ook hetzelfde. De ingrediënten variëren dus, maar er zit altijd lamsvlees en groenten in.