De 10 favoriete Australische gerechten van Masterchef’s Matt Preston
Matt Preston, culinair schrijver, restaurantcriticus, kookboekenschrijver én jurylid van het alom geprezen Australische tv-programma Masterchef, verklapte aan de Australische Herald Sun zijn 10 favoriete Australische gerechten. Oh, nu willen we ook down under!
Matt: “Voor mij moet een nationaal gerecht weerspiegelen wie we zijn en wat we eten. Het moet uniek en indrukwekkend lekker zijn; een gerecht waar je naar terug verlangt als je in het buitenland woont.”
Allrighty, hier gaan we dan!
1. Een echt Australische zeevruchtenschotel
Hiermee blazen Aussies iedereen omver, aldus Matt. Garnalen, rivierkreeft uit de koude zuidelijke wateren, oesters gegarneerd met inheemse peper en veel limoensap, en een salade met geroosterd abalone (zeeoren) met lokale prosciutto. Ook altijd goed: gebarbecuede barramundi filet en sashimi van blauwvintonijn uit Port Lincoln.
2. Een ‘burger with the lot’
Een hamburger op z’n Australisch heet ‘with the lot’ en is te eten bij cafés, restaurants en take-away diners. De basis is een rundvleesburger, kaas, gegrilde ui, bacon, tomaat, sla, ketchup of barbecuesaus en soms een gebakken ei. Maar wat ‘m echt Australisch maakt is een schijf ananas en ingemaakte bietjes.
3. Mixed-grill
Matt’s favoriet: een mixed grill schotel met vlees van de barbecue. Blackmore wagyu-rundvlees, steaks, worstjes van een lokale worstmaker, stukjes kangoeroe-vlees, en in het midden van de tafel een langzaam gegaard stuk lam met een krokant velletje.
4. Fish & Chips
Niet alleen in Groot-Brittannië is fish & chips een geliefd maaltje, in Australië kunnen ze er ook wat van. Matt’s lievelings combinatie: Murray kabeljauw, misschien met een beetje rivierkreeft. Of wijting. En dan natuurlijk frietjes, het liefst gemaakt van goede Australische aardappelen.
5. Pompoensoep
Matt brengt zijn lievelingssoep, pompoensoep, het liefst op smaak met Granny Smith-appeltje. Je vindt zijn basis pompoenrecept hier op Culy (zonder appeltje, maar voeg die vooral toe!).
6. Een tafel vol salades
Australië kent een heleboel verschillende culinaire invloeden. Matt is dan ook dol op diverse salades: van een Thaise salade tot een Italiaanse panzanella (broodsalade), maar ook Griekse salades, Vietnamese coleslaw, Duitse aardappelsalades en Arabische fattoush (een groentesalade met pitabrood).
7. Toast met avocado & Vegemite
In alle coole cafés in Australië wordt zuurdesembrood getoast en geserveerd met avocado. Nóg meer ‘Aussie’ is om bovenop de avocado Vegemite te smeren, de zoute Australische smeerpasta. Matt topt het geheel graag of met River Murray pink flake zeezout en een beetje vers linoensap.
8. Sticky date pudding
Sticky date pudding, oftewel kleverige dadelcake, zie je over de hele wereld. Maar in Australië maken ze ‘m heerlijk met eigen dadels en kokosrasp, en volgens Matt altijd met een goede Butterscotch-saus en een flinke lepel slagroom.
9. Pavlova
Oh, deze snappen we wel: pavlova. Dit zoete feestje, gemaakt van knapperig eiwit-meringue, is het nummer één dessert in Australië. Zeker als de pavlova wordt versierd met echte Australische ingrediënten, zoals banaan, passievrucht, verse munt en limoenzest. “So pretty and so patriotic”, aldus Matt. Soms varieert hij met kiwifruit, maar hij gebruikt nóóit bosbessen en aardbeien – dan zou het teveel op de kleuren van de vlag van Nieuw-Zeeland lijken. En dat wil -ie niet…
10. The Tim Tam Slam
Deze moeten we even uitleggen. De “Tim Tam Slam” werkt als volgt. Je neemt een Tim Tam-koekje (de langwerpige populaire chocoladekoekjes van Australië). Vervolgens drink je je thee of koffie door zo’n Tim Tam-koekje die je als rietje gebruikt. Matt leerde het in een aflevering van Masterchef aan topkok Heston Blumenthal, en ook hij was direct om. In onderstaand filmpje doet zangeres Nathalie Imbruglia het voor aan talkshowhost Graham Norton:
Ons favoriete recept à la Matt Preston: gehaktbrood met homemade BBQ-saus! Klik op de afbeelding voor het recept.