Alles over kokosolie: het nieuwe superfood
Steeds meer mensen zweren erbij: kokosolie! Niet zo gek: het heeft een lekkere smaak, heerlijk exotische geur en het is supergezond. Benieuwd wat de eigenschappen zijn van deze superfood en wat je ermee kunt doen? Culy zocht het voor je uit.
Kokosolie is een 100% plantaardig, verzadigd vet. Laat je niet afschrikken door het feit dat kokosolie tot de verzadigde vetten behoort; juist deze vetten zijn heel belangrijk voor een fit en happy lichaam. Kokosvet heeft antibacteriële, antivirale én schimmeldodende eigenschappen.
Heb je niet zo’n goede spijsvertering? Ook dan is kokosolie een slimme keuze. Het is namelijk super licht verteerbaar en daarom heel geschikt voor mensen met darmproblemen. Het toevoegen van een theelepeltje kokosolie aan bijvoorbeeld een smoothie of roerbakgerecht zorgt voor langere verzadiging én het houdt je bloedsuikerspiegel op pijl. Alsof dit nog niet genoeg is boost het ook nog eens je immuunsysteem en houdt het je cholesterolniveau gezond.
Het fijne van kokosvet is dat het al deze gezonde eigenschappen behoudt bij verhitting. Dat maakt het heel geschikt om in te roerbakken, bakken, braden en zelfs frituren. Wel handig om even te vermelden: als je kokosolie koopt in ons koude kikkerlandje is het vaak hard. Dit komt omdat het pas vloeibaar wordt als je het verhit boven 25 graden. Je smelt het simpelweg door het harde vet even au bain marie te verwarmen in een kommetje of in de magnetron.
Grofweg zijn er twee verschillende soorten kokosvet: ongeraffineerd met een duidelijke kokosgeur en een geraffineerde (ontgeurde) versie. Sommige mensen vinden de sterke kokosgeur te aanwezig, maar probeer gewoon uit welke je zelf het lekkerst vindt. Daarnaast kun je nog kiezen uit biologisch en niet-biologisch. Hoewel de laatstgenoemde duurder is (gek genoeg omdat hij niet bewerkt is) heeft de biologische kokosolie wel de meest gezonde eigenschappen.
Geurloze kokosolie van Royal Green: handig als je geen overheersende kokossmaak wilt
Waar kun je het voor gebruiken?Â
Je kunt kokosvet in allerlei gerechten en drankjes verwerken. Gebruik deze natuurlijke vetbron bijvoorbeeld als (veganistische) vervanging van boter in een zoet recept, doe een theelepel door je smoothie, verwerk het in een taart, sprenkel over een salade of maak er deze waanzinnig lekkere vegan kokosballetjes van. Smeer kokosolie ook eens als vervanging van boter op je brood. Jummie!
Beautylicious!
Schaf zeker een extra pot kokosolie aan, want dit goedje is niet alleen heerlijk om op te eten. Smeer je van top tot teen in met de olie voor een huidje zo zacht als een perzik. Voor dikke, glanzende lokken: smeer je haar in met de olie, steek het op met een klip, stap onder de douche et voila: de stoom doet het werk. Na 10 minuutjes uitwassen met shampoo en je haar glanst je tegemoet.
Kokosolie is bij bijna elke bio-winkel, toko en ook in sommige grote supermarkten te koop. Of koop het online!