Redactie
Redactie Inspiratie 17 apr 2014
Leestijd: 3 minuten

Alles over koken met ginger ale (+3 recepten!)

Koken met wijn, bier of zelfs wodka is al een tijdje bekend, maar wist je dat je ook ginger ale (gemberbier) kunt gebruiken om je gerechten op smaak te brengen? 

Alcoholvrij
Het zoete drankje komt oorspronkelijk uit Suriname en wordt gemaakt van water, gember (hoe kan het ook anders), suiker en een beetje citroenzuur. Daarnaast wordt er soms ook wel eens kruidnagel aan toegevoegd, wat zorgt voor een nog apartere smaak.

Hoewel de naam anders doet vermoeden bevat gemberbier in principe geen alcohol (er zijn wel varianten waar het wel in zit). Grappig genoeg werd ginger ale pas echt bekend tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten, toen er geen alcohol meer mocht worden verkocht en men overal op zoek ging naar alternatieven.

Bron: Flickr

De keuken in
Doordat het een zoet drankje is en gemaakt met gember, is het ideaal om mee te koken. De suiker karamelliseert en de gember zorgt voor een bijzondere smaak. Maar wat past er nu precies het beste bij?

Toen we begonnen met dit artikel dachten we meteen aan één ding: varkensvlees! Het vlees past perfect bij het zoete en je kan er zelfs een Oosterse touch aangeven als je bijvoorbeeld wat citroengras of sojasaus toevoegt.

Daarnaast is het goddelijk als je de ale gebruikt om de bakrestjes (van gevogelte, rundvlees of vis) uit de pan los te weken, en op basis daarvan een jus of saus te maken. Of wat dacht je van een siroop op basis van ginger ale (ingekookt met wat suiker of honing) voor over je favoriete taart of (carrot)cake?

In Nederland is het verkrijgbaar in de meeste supermarkten en wordt geproduceerd door frisdrankmerk Schweppes.

Ginger ale

3x recepten
Om je alvast op weg te helpen hebben we hier alvast drie simpele, maar overheerlijke recepten voor je.

Varkenskoteletjes met gembersaus

Bestrooi twee varkenskoteletjes met peper en zout en verwarm een koekenpan met een klontje boter. Leg zodra deze begint te bruisen voorzichtig het vlees erin en bak aan beide kanten een minuut of twee. Haal de koteletjes als beide kanten bruin gekleurd zijn uit de pan, leg op een bordje en bedek met aluminiumfolie. Leg ze in een op 130 graden voorverwarmde oven.

Voeg ondertussen aan de (niet schoongemaakte) pan een 150 ml ginger ale toe. Meng met de bakresten en laat tot de helft inkoken. Monteer tot slot af met een klontje boter, breng eventueel op smaak met wat zout en peper en serveer bij het vlees.

Bron: Flickr

Gestoomde worteltjes met ginger glaze

Maak een bos worteltjes schoon met een borsteltje en snijd ze in de lengte doormidden. Doe in een pan met een flinke klont boter, 250 milliliter ginger ale, gemalen zwarte peper en een snufje zout, bedek met een deksel en breng aan de kook. Haal de deksel van de pan, zet het vuur laag, doe de deksel er weer op en kook nog tien minuutjes.

Haal de deksel van de pan en schud de worteltjes goed door. Laat de saus inkoken tot de dikte van een siroop en serveer de worteltjes met de glaze en wat fijngehakte verse peterselie.

Ginger ale zelf maken

Naast dat je er heerlijk mee kunt koken, kan je het natuurlijk ook gewoon zelf maken! Hiervoor heb je 120 gram honing (een stuk lekkerder en beter dan kristalsuiker), 75 gram geschilde verse gember, één liter bruisend water en wat verse munt. Klik voor het volledige recept van Bon Appétit hier.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.