Alles over sapcentrifuges & slowjuicers
Hippe juicebars schieten in binnen- én buitenland als paddenstoelen uit de grond en het lijkt wel of ook thuis iedereen aan het juicen geslagen is.
Niet zo vreemd: door elke dag een groot glas zelfgemaakt sap te drinken krijg je op een simpele manier in één keer een flinke portie fruit en groenten binnen. Handig voor de drukke culy’s onder ons die toch gezond willen doen!
Hoe kun je juicen?
Er zijn verschillende manieren om sap te maken. Met een eenvoudige staafmixer of de keukenmachine kom je best een eind, maar dan wordt het al snel meer een dikke shake dan een dun sapje; je moet ook eerst al je fruit of groenten schillen, de klokhuizen uit appels halen, et cetera.
De sapcentrifuge is al een stuk professioneler: deze is speciaal gemaakt om perfect gefilterde sappen mee te maken. Je hoeft fruit niet eerst te schillen; je stopt een appel er zó met klokhuis en al in. Een prachtig appelsapje komt niet veel later uit het tuitje gelopen.
Maar de slowjuicer is toch wel de koning onder de sapmakers. Hiermee maak je sappen die door de langzame, koude persing nog vol met alle waardevolle vitaminen en mineralen van het fruit en de groente zitten.
Wij vroegen ons echter af: wat is precies het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? En wat kun je allemaal maken met zo’n juicer? Culy ging op onderzoek uit, vroeg culy’s in onze omgeving en hoorde goede verhalen over onderstaande twee juicers. We hopen je hiermee een beetje op weg te helpen met je keuze. Natuurlijk zijn er nog veel meer goede juicers verkrijgbaar dus mocht je goede ervaringen hebben met een bepaalde juicer: laat het ons vooral weten!
Wat is een slowjuicer precies?
De naam zegt het al: een slowjuicer maakt op een slow manier sap dat niet hoog verhit wordt. Het resultaat is sap waarin het grootste gedeelte van de vitaminen en mineralen uit groenten en fruit nog aanwezig zijn. Een normale sapcentrifuge draait snel rond waarbij verhitting plaats vindt. Het nadeel hiervan is dat wél veel gezonde stoffen verloren gaan.
Ook scheidt een slowjuicer het sap perfect van de pulp waardoor je sapje mooi ‘dun’ wordt. De pulp kun je vervolgens gebruiken voor groenteburgers of muffins (!). Ja, echt. Een ander voordeel van zo’n slimme juicer is dat er ook hardere groente-en fruitsoorten (met schil en al) in kunnen zoals bleekselderij, wortel en appel. Je zult daarnaast verbaasd zijn van de hoeveelheid sap dat uit de machine komt, duidelijk meer dan wanneer je een sapcentrifuge gebruikt! Zelfs de allerlaatste druppel wordt uit je stuk fruit of groente geperst.
Waar gebruik je een slowjuicer voor?
Naast ontelbaar veel soorten sap kun je met sommige slowjuicers ook soepen, sauzen, notenmelk en zelfs ijs maken. Wij beginnen de dag graag met een groot glas sap maar je kunt het natuurlijk ook gewoon lekker tussendoor drinken. Als je er vullende fruitsoorten aan toevoegt zoals banaan of avocado met wat lijnzaad, chiazaad of hennepzaadjes kan zo’n groot glas sap zelfs je ontbijt vervangen. Yum!
Zin om een slowjuicer aan te schaffen? Wij geven je graag twee van onze favorieten. Klik op de afbeeldingen om direct naar de online shops te gaan.
1. Matstone slowjuicer, €229,00
Over het grootste voordeel van deze juicer kunnen we kort zijn: de prijs. Het is een van de goedkoopste opties die we konden vinden (en ja, dan is € 229,- nog geen geringe prijs…).
Met deze juicer pers je hardere fruit- en groentesoorten. Hij functioneert daarnaast ook als keukenmachine, ijsmachine én je maalt er kruiden en specerijen mee fijn. Leuk: als extra optie kun je er bijvoorbeeld sesamolie van sesamzaadjes mee maken. Geinig om uit te proberen als je het sappen maken onder de knie hebt. Je hebt hier trouwens wel een extra opzetstukje voor nodig.
Echt op de healthy toer? Je kunt met deze machine ook bijvoorbeeld tarwegras juicen. Het afwassen van de verschillende onderdelen blijft vervelend (dit geldt voor alle slowjuicers), maar ach, dan heb je ook goddelijk homemade sap! Tip: maak een grote hoeveelheid in één keer en bewaar goed afgesloten in de koelkast. Scheelt afwassen én tijd.
Deze slowjuicer van Juicepresso ziet er strak en mooi gevormd uit, niet onbelangrijk als je besluit om hem pontificaal in de keuken neer te zetten. De prijs is oké en hij is redelijk makkelijk schoon te maken (drie losse onderdelen die je met de hand afwast). Ook deze variant juiced alles wat je maar wilt in een handomdraai. Het voordeel van dit exemplaar is dat hij extra koud perst dus er blijven uiteindelijk nog meer vitamines en mineralen in je sapje.
Conclusie
Wil je af en toe een lekker sapje maken en geef je niet zo veel om de gezondheidsvoordelen van de slowjuicer? Blijf dan vooral trouw aan je sapcentrifuge of blender. Als je wél van plan bent om dagelijks sappen te maken en je wilt ze zo gezond en lekker mogelijk drinken dan is de aanschaf van een slowjuicer volgens ons elke euro waard.
Experimenteren
Heb je eenmaal zo’n geweldig apparaat aangeschaft dan is het alleen nog een kwestie van lekker experimenteren. Wat dacht je van dit groene sapje of deze mango berry bomb? Vind je het lastig om nieuwe combinaties te bedenken? Onze tip: onthoud de ingrediënten van de sapjes die je drinkt bij een café of juicebar en maak ze thuis na. Handig om mee te beginnen en het brengt je al gauw weer op nieuwe ideeën!